Piia Komsi

Piia Komsi aloitti muusikonuransa sellistinä soittaen mm. Suomen Kansallisoopperan orkesterissa vuosina 1990-2001. Oopperalaulajaksi hän valmistui Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksesta erinomaisin arvosanoin vuonna 2001. Läpimurtonsa hän teki vuonna 1999 Musica Nova Festivaalilla Thomas Adésin oopperassa "Powder Her Face". Siitä lähtien hän on ollut kysytty kansainvälinen solisti modernin musiikin lisäksi niin klassisessa kuin barokkimusiikissakin. Helsingin ensikonserttinsa hän piti laulajana menestyksekkäästi vuonna 2003.

Piia Komsi on esiintynyt monissa oopperaproduktioissa Suomen Kansallisoopperassa, Münchenin Baijerin Staatsoperissa, Napolin San Carlossa ja Rooman Teatro Olympicossa.

Komsi on esiintynyt lukuisten orkestereiden kuten Los Angelesin Filharmonikoiden, Lontoon BBC:n Sinfoniaorkesterin, Oslon ja Tukholman Filharmonikoiden, Pariisin Ensemble Intercontemporain, Suomen Radion Sinfoniaorkesterin, Avanti!-orkesterin, Argentiinan Camerata Barilochen sekä Portugalin Remix-yhtyeen solistina. Hän on laulanut mm. Jukka-Pekka Sarasteen, Esa-Pekka Salosen, Peter Eötvösin, Kent Naganon, Sakari Oramon, Stefan Asburyn, Andres Mustosen ja Olari Eltsin johdolla.

Hänen oopperarepertuaarinsa kattaa barokin Charpentierin "Les Arts Florissantin" Rauhan hahmosta Mozartin Yön kuningattareen. Viimeisimmät menestysroolit ovat olleet Suomen Kansallisooperan Mikko Heiniön Käärmeen Hetken "Idana" Pariisissa, Pascal Dusapinin Medeana ja Unsuk Chinin "Alice in Wonderland" Kissana. Alice in Wonderland valitiin Saksan Opern Weltin vuoden 2007 kantaesitykseksi.

Monet säveltäjät ovat kirjoittaneet Piia Komsille hänen ainutlaatuisia musiikillisia kykyjään ja ääntään hyödyntäen. Esa-Pekka Salosen Wing on Wing on sävelletty Piia ja Anu Komsille ja vuoden 2004 kantaesityksensä jälkeen sitä on esitetty ympäri maailmaa. Kaudella 2009 hänellä oli nimiosa Pariisin Bastillessa Liza Limin oopperassa Navigator, joka perustuu Tristan ja Isolden tarinaan, ja Rooman oopperassa yksi päärooleista Euroopan ensiesityksensä saavassa Michael Berkeleyn opperassa For You.

Piia Komsi on levyttänyt Ondinelle, Deutsche Grammophonille ja Alballe. Uusimpana mainittakoon Lotta Wennäkosken "Procris" sopraanolle ja gamballe yhdessä Markku Luolajan-Mikkolan kanssa Alban koosteella "New music for early instruments", joka sai vuoden 2009 Emma-palkinnon klassisen musiikin sarjassa.

Piia Komsin kotisivu

Siirry sivun alkuun