Niko Kumpuvaara, harmonikka

Niko Kumpuvaara

Oululaiset juuret omaavan Niko Kumpuvaaran haitarismi versoilee moneen suuntaan. Klassisella puolella Kumpuvaara on kantaesittänyt suomalaisten säveltäjien teoksia aina soolokappaleista konserttoihin asti. Monipuolinen muusikko taipuu useampaan musiikkigenreen, ja klassisen nykymusiikin lisäksi hän soittaakin mielellään myös rytmimusiikkia. Tällä saralla hänen aktiivisimpia projektejaan ovat viime vuosina olleet suomalaisen iskelmämusiikin legenda Dallapé, elektronista instrumentaalimusiikkia esittävä Alphabeaver, sekä sarjakuvapiirrosta livemusiikkin yhdistelevä Comics in Concert.

Nuoruudessaan Kumpuvaara osallistui useisiin soittokilpailuihin, joissa hän saavutti 1. palkinnon maailman merkittävimpänä pidetyssä Klingenthalin harmonikkakilpailussa Saksassa 2005 sekä 3. palkinnon maailman suurimmassa nykymusiikkikilpailussa Gaudeamus Interpreters Competitionissa 2007.

Tällä hetkellä Kumpuvaara opiskelee Sibelius-Akatemian Docmus-osastolla tutkaillen harmonikan mahdollisuuksia kamarimusiikki-instrumenttina eritoten sovitusten ja kantaesitysten kautta. Soittamisen lisäksi hänellä on ollut ilo suunnitella konserttiohjelmia Oulun Musiikkijuhlilla sekä Sata-Häme Soi festivaalilla, jossa hän toimi taiteellisena johtajana vuosina 2013–2014. Hän on myös opettanut useissa eri oppilaitoksessa, mukaan lukien Grazin musiikkiyliopisto Itävallassa, missä hän toimi vierailevana professorina vuosina 2009–2015.

Oulun juhlaviikot Oulun kaupunki Opetus- ja kulttuuriministeriä Finland Festivals Alfred Kordelinin säätiö