Seija Ulkuniemi on Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilija

Valokuvataiteilija Seija Ulkuniemen näyttely ”Maalaustaiteen historioita (I)” on esillä Oulunsalon kirjastossa 5.–28.8. osana Oulunsalo Soin ohjelmistoa. Oulunsalo Soin vuoden kuvataiteilijan näyttely toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa. Näyttelyn teokset koristavat myös festivaalin visuaalista ilmettä. 

Seija Ulkuniemi kuvailee Kuubassa kuvaamaansa näyttelyä näin:

”Kuubassa moni rakennus kertoo värien kautta tarinoita sen menneisyydestä. Kun seinäpinta vaurioituu, se paikataan – ja laastikerros maalataan, mikäli väriä on saatavilla. Nämä erilaiset väri- ja pintakerrostumat muuttuvat ajan myötä.

Toisinaan pienelläkin alueella on näkyvillä useiden ajanjaksojen jättämiä jälkiä. Kuvasin näitä ”minimaalauksia” yhdessä Kuuban vanhimmista kaupungeista, Camagüeyssa. Rajasin seinämistä alueita, jotka silmissäni näyttivät abstrakteilta maalauksilta, mutta jotka samalla välittävät tulkinnanvaraisia historioita.

Tämä näyttelykokonaisuus on historiasarjan ensimmäinen osa. Haluan kuvillani kunnioittaa niitä meille katujen kulkijoille tavallisesti nimettömiksi jääviä ammattilaisia: talomaalareita.”

 

SEIJA ULKUNIEMI

Muurolassa asuva lappilaissyntyinen kuvataiteilija-kuvataidekasvattaja-tutkija Seija Ulkuniemi (s.1963) on valmistunut valokuvaajaksi ammattiopisto Lappiasta vuonna 2011. Hän on perhevalokuvauksesta väitellyt taiteen tohtori, joka toimii kuvataidekasvatuksen yliopistonlehtorina Lapin yliopistossa.

Ulkuniemi on valmistunut luokanopettajaksi ja kasvatustieteen maisteriksi Oulun yliopistosta vuonna 1985. Hän opiskeli kuvaamataidon/kuvataiteen opettajaksi ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistossa (1994), missä hän myöhemmin suoritti myös taiteen lisensiaatin (1998) ja taiteen tohtorin (2005) tutkinnot.

Seija Ulkuniemen teokset ovat yleensä valokuvia ja/tai installaatioita, joissa tekijä käsittelee erilaisia ihmiselämän peruskysymyksiä niin henkilökohtaisella kuin yleisemmällä tasolla. Tekijä haluaa usein saada yleisön jollain tavoin osallistumaan teokseen.

Ulkuniemi on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä vuodesta 1996 alkaen. Hän on osallistunut myös lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla.
Ulkuniemen teoksia on ollut esillä niin gallerioissa ja museoissa kuin kirkoissa ja kirjastoissa. Hän pyrkii viemään teoksiaan paikkoihin, joissa yleisö voi ”törmätä” niihin yllättäen, kuten vessoihin ja kaduille.

Ulkuniemen teoksia on muun muassa Espanjan ja Kuuban taidemuseoiden sekä Wihurin rahaston kokoelmissa. Ulkuniemi on saanut apurahoja mm. Taiteen edistämiskeskukselta ja Framelta.

Ulkuniemi on Lapin taiteilijaseuran (http://www.gallerianapa.fi/galleria/taiteilija/184 jäsen. Myös Lapin yliopiston henkilökunnan sivuilla on esimerkkejä Ulkuniemen taiteesta (https://www.ulapland.fi/FI/Taide-ja-muotoilu/Henkilokuntamme-taiteellinen-toiminta/Seija-Ulkuniemi)

Tutustu muihin uutisiimme

Uutinen

Christelle Masista vuoden kuvataiteilija 2024

Oululainen valokuvataiteilija Christelle Mas on valittu 27. Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin vuoden kuvataiteilijaksi. Laajasti eri medioiden kanssa työskentelevä Mas yhdistelee taiteellisia ja tieteellisiä menetelmiä käyttäen hyödyksi pehmeitä materiaaleja,

Lue lisää »
Uutinen

Atte Kilpeläinen taiteelliseksi johtajaksi

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Hän on jo aloittanut tulevan festivaalin ohjelmiston suunnittelun.  Kilpeläinen toimii alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa ja

Lue lisää »
Uutinen

Vastaa Oulunsalo Soin kävijäkyselyyn

Kävitkö Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin tapahtumissa? Olisimme kiitollisia, jos käyttäisit hetken aikaasi ja vastaisit kävijäkyselyymme ja antaisit palautetta festivaalista. Näin saamme arvokasta tietoa tulevan festivaalin kehittämistä

Lue lisää »