Andrew Lawrence-King, harppu

profiiili (2)

Barokkioopperan, orkestereiden ja yhtyeiden johtaja, mielikuvituksellinen continuon soittaja, harppu-virtuoosi, barokki-eleiden ja historiallisen toiminnan asiantuntija ja Flow-tutkija, Andrew Lawrence-King on historiallisen harpunsoiton tietäjä, yksi maailman johtavista vanhan musiikin esiintyjistä, ja kansainvälisesti tunnettu tutkija. Hänen uraauurtavat levytyksensä Trabaci-, Ribayaz-, Handel- ja Carolan-levyistä toivat takaisin italialaisten, espanjalaisten, anglo-Walesin ja irlantilaisten barokkiharppujen kadonneet maailmat; tragicomedia-ohjaajana ja The Harp Consort -ohjaajana hän johti vallankumousta improvisaatiossa ja continuon soitossa; hänen tutkimuksensa Tactuksesta on määritellyt uudelleen barokkirytmin ymmärtämisen; vierailevana ohjaajana hän inspiroi muusikoita ympäri maailmaa uudenlaiseen tekniseen tarkkuuteen ja tyylikkääseen historialliseen tasoon käyttämällä hauskanpitoa, energiaa ja intohimoa.

Andrew on ohjannut La Scalassa, Milanossa ja Sydneyn oopperatalossa ja voittanut Venäjän korkeimman teatteripalkinnon, Golden Maskin (2012) Cavalierin Anima & Corpolla. Hänen ohjaama Handelin Orlando (2019) voitti Venäjän Eugene Onegin -palkinnon ja hän on ehdolla toiseen Golden Mask-palkintoon. Pitkän yhteistyön aikana Jordi Savallin kanssa hän on voittanut Grammyn (paras yhtye 2011), Espanjan Premio de la Música -palkinnon duetolla (2010) ja triolla (2011) sekä Australian Helpmann-palkinnon duetolla (2013) ja yhtyeellä (2018). Hänen levytyksensä Earthly Angels -sarjaan sopraano Kajsa Dahlbäckin kanssa oli YLEN vuoden CD (2018).

Vuonna 2017 Andrew Lawrence-Kingin kaksi oopperasävellystä saivat ensi-iltansa:  Kalevala: Ooppera, joka sijoittaa Suomen kansallisen eepoksen muinaisiin perinteisiin melodioihin; ja Arianna a la recherche, uusinta Monteverdin kadonneesta 1608 mestariteoksesta Rinucinin libretosta ja jäljelle jääneestä musiikillisesta kappaleesta, kuuluisasta Lamentosta. Andrewn uusin äänitys kaivautuu suosittujen suomalaisten joululaulujen juurille Piae Cantionesissa (1582) Helsingin Utopia -kuoron esittämänä, ja se julkaistiin Jordi Savallin AliaVox Diversa -levyllä (2019).

Vuodesta 2010-2015, Dr. Lawrence-King oli vanhempi vieraileva tutkija Australian tunteidenhistorian keskuksessa. Hän on Early Harpin ja Continuon professori Lontoon Guildhall Music and Drama School -koulussa sekä Opera Omnia, Varhaisen oopperan ja tanssin akatemian johtaja, Moskovan valtionteatterin Natalia Sats -instituutissa. Hän työstää  parhaillaan englanninkielistä käännöstä Il Coragosta, nimettömästä c1630-oppaasta barokkiooppereiden johtajille. Pekka ja Susi -teos ja Nuorten ihmisen orkesterin opas ovat inspiroineet hänen viimeisintä oopperasävellystään, Musiikki ja aika: Tutkimusmatkailijan opas varhaiseen oopperaan, joka saa ensi-iltansa vuonna 2020.

Andrew Lawrence-King ohjaa The Harp Consort -tapahtumaa yhdistäen huipputeknisen varhaismusiikkiesityksen tyylikkääseen improvisaatioon ja viihdyttävään lavaläsnäoloon; Il Corago, varhaisen oopperan historiallisen lavastuksen tuotantoryhmä; Kansainvälinen barokkooppera ja Opera Omnia Moskova.

Andrew’n harrastuksia ovat maratonjuoksu, purjehdus, melonta, miekkailu  ja Tai Chi. Hän on pätevä hypnotisoija.

Oulun juhlaviikot Oulun kaupunki Opetus- ja kulttuuriministeriö Musiikin edistämisssäätiö Oulun Energia Finland Festivals