Virpi Räisänen, viulu ja laulu

IMG_3286.jpg viulaja 4

Virpi Räisänen, yksi Suomen maailmalla tunnetuimmista mezzosopraanoista, debytoi 2009 Salzburgin musiikkijuhlilla Luigi Nonon oopperassa Al gran sole carico d’amore Wienin filharmonikkojen solistina. Siitä lähtien hän on ollut erittäin kysytty lukuisten Euroopan johtavien orkestereiden sekä kamarimusiikkiyhtyeiden solistina.

Räisänen on tunnettu erityisesti musiikillisesta laaja-alaisuudestaan sekä vanhan että uuden musiikin tulkitsijana. Hän on laulanut mm. Milanon La Scalassa Filarmonica della Scalan, Ranskan Radio orkesterin ja kuoron, Tonhalle Orchester Zürich, Frankfurtin Radio orkesterin, Bergenin Filharmonisen orkesterin, Gulbenkian orkesterin jne. solistina. Suomessa hän on ollut useaan otteeseen maamme johtavien orkestereiden solistina tehden yhteistyötä mm. Esa-Pekka Salosen, Sakari Oramon, Hannu Linnun, Jukka-Pekka Sarasteen, John Storgårdsin, Okko Kamun ja Dima Slobodenioukin kanssa.

Räisäsellä on ollut kiinnityksiä Berliinin valtionoopperaan ja Alankomaiden oopperaan kaudesta 2011 lähtien. Lisäksi hän on laulanut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Ranskassa Aix-En-Provencen oopperajuhlilla, Saksassa Schwetzingenin oopperajuhlililla sekä Ruhrteiennalessa. Euroopan maiden lisäksi Räisänen on konsertoinut Lied-laulajana ja kamarimuusikkona Japanissa, Hong Kongissa ja Yhdysvalloissa.

Maailmanlaajuisesti noteerattu Legacy of Mahler-debyyttilevy yhdessä pianisti Marita Viitasalon kanssa ilmestyi vuonna 2012. Kaksi vuotta myöhemmin Räisänen lauloi Calmo-teoksen solistina Radion Sinfoniaorkesterin Berio-levyllä, joka nimettiin vuoden 2015 The Gramophone -palkintoehdokkaaksi. Vuoden 2020 aikana ilmestyvät levytykset Lapin Kamariorkesterin (ONDINE) ja Alankomaisen Insomnio Enseblen (DLF) solistina sekä Trasaparente soololevy viulisti-laulajana (Alba Records). Virpi Räisänen on kantaesittänyt lukuisia teoksia joista useat ovat sävelletty ja omistettu hänelle.

Vuonna 2010 hänelle myönnettiin Osuuspankin Taitaja-stipendi ja 2015 Valtion Taiteilija-apuraha.

Vuosina 2012 – 18 Virpi Räisänen toimi Oulunsalo Soi kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana.

(Virpi ei soita viulua sunnuntain konsertissa)

Oulun juhlaviikot Oulun kaupunki Opetus- ja kulttuuriministeriö Musiikin edistämisssäätiö Oulun Energia Finland Festivals