5. Meri-Lapin jousikvartetti

Tulindbergin sali, Leevi Madetojan katu 1–3, Oulu

La 8.8.2020 klo 16.00 (kesto noin 70 min)
Liput: Liput ennakkoon 25/20/15 € (+ Ticketmaster käsittelykulut 2,50 € - 3 €, 1 € tilausmaksu / tilaus), ovelta 30 €

Meri-Lapin jousikvartetti jatkaa Ludwig van Beethovenin syntymän 250-vuotisjuhlaa esittämällä säveltäjämestarin viimeisen jousikvarteton op.135. Wolfgang Amadeus Mozartin ja Anton Webernin nuoruuden teokset tarjoavat kontrastin Beethovenin sävellykselle. Samalla kuulija viedään musiikkimatkalle Wieniin.

Ohjelma:

W.A. Mozart: Jousikvartetto nro 3 G-duuri, KV 156

I Presto

II Adagio

III Tempo di Menuetto

 

A. Webern: 6 bagatellia jousikvartetille op. 9

 

A. Webern: Langsamer Satz

 

Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 16 F-duuri op. 135

I Allegretto

II Vivace

III Lento assai, cantante e tranquillo

IV Der schwer gefaßte Entschluß.

Grave, ma non troppo tratto (Muss es sein?) – Allegro (Es muss sein!) – Grave, ma non troppo tratto – Allegro

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Jousikvartetto nro 3 G-duuri, KV 156

Itävaltalaisen W.A. Mozartin laaja tuotanto hallitsee wieniläisklassisen aikakauden musiikkia. Mozart syntyi Salzburgissa ja asui elämänsä aikana enimmäkseen Salzburgissa ja Wienissä. Esiintymiskiertueet ja matkustelu kuuluivat Mozartin elämään varhaislapsuudesta saakka. Mozart matkusti Milanoon kolmeen otteeseen isänsä Leopold Mozartin kanssa ollessaan 14-17 -vuotias. Muun muassa Milanon kvartetot eli Jousikvartetot nrot 2- 7 syntyivät noilla matkoilla. Nro 3 G- duuri on sävelletty vuonna 1772, Mozartin ollessa 16-vuotias. Milanon kvartetot ovat kolmiosaisia ja niitä voidaan pitää Mozartin myöhempien ja täydellisempien kvartettojen esiasteina. Presto-osa on raikas ja leikkisä esittelyosa. Adagio-osassa tunnelmoidaan viiltävän kauniilla harmonioilla. Tempo di Menuetto vie meidät tanssin pyörteisiin.

Anton von Webern (1883-1945): Langsamer Satz ja 6 Bagatellia

Itävaltalainen A. Webern syntyi ja vaikutti säveltäjänä pääasiassa Wienissä. Yhdessä sävellyksenopettajansa Arnold Schönbergin ja säveltäjä Alban Bergin kanssa hänet luetaan ns. Toiseen Wienin koulukuntaan.  Webernin tuotantoon sisältyy enimmäkseen kamarimusiikkia eri kokoonpanoille. Langsamer Satz, sävelletty v. 1905, edustaa säveltäjän opiskeluaikojen varhaista tuotantoa, jolloin hän käytti tonaalista sävelkieltä. 6 bagatellia jousikvartetille op. 9 on sävelletty hieman myöhemmin, 1913, ja antaa jo viitteitä säveltäjän ilmaisun tiivistymisestä. Teoksen nimi voitaisiin suomentaa vaikkapa ”6 epäoleellista asiaa”. Tiiviistä sävelkielestä kertoo, että Webernin kaikkien sävellysten yhteenlaskettu kokonaiskesto vastaa yhtä Wagnerin oopperaa. Webernin myöhäistuotanto edustaa tiukkaa dodekafoniaa. Se on säveltämisen tekniikka, joka perustuu kaikkien kahdentoista kromaattisen tasavireisen sävelen tasavertaisuuteen. Anton Webern oli aktiivinen uuden musiikin puolestapuhuja.

Ludwig van Beethoven: Jousikvartetto nro 16 F-duuri op. 135

L.van Beethovenin F-duuri-jousikvartetto nro 16 op. 135 (1826) palaa klassisempaan ilmaisuun ja neliosaisuuteen. Finaalin otsakkeena on ”Der schwer gefasste Entschluss” (”Vaikeasti tehty päätös”), ja säveltäjä on antanut aloittavalle kolmisäveliselle aiheelle (g–e–as) Grave-tempossa tekstin ”Muss es sein?” (”Täytyykö olla niin?”) ja sen käännöksille (a1–c2–g1 ja g1– b1–f1) Allegro-tempossa tekstin ”Es muss sein!” (”Niin täytyy olla!”)

Beethovenin viimeiset sävellykset ovat fragmentaarisuudestaan huolimatta syvästi järjestäytyneitä, vapaita mutteivät hajanaisia, sensitiivisiä ja myrskyisiäkin mutta samalla kontrolloituja, eksentrisiä mutta samalla syvästi inhimillisiä teoksia, joissa toteutuu barokin ja klassismin synteesi. Beethovenin myöhäisintä tuotantoa ei pitkään aikaan ymmärretty tai soitettu; vaikutus seuraaviin säveltäjäpolviin tapahtui lähinnä keskikauden tuotannon kautta. Beethovenin muodon ja materiaalin hallinta ei kuitenkaan saanut välittömästi jatkoa, vaan teosten rajuudessa ja vallankumouksellisuudessa nähtiin musiikin rajojen laajentuminen.

Oulun juhlaviikot Oulun kaupunki Opetus- ja kulttuuriministeriö Musiikin edistämisssäätiö Oulun Energia Finland Festivals